Dr. Móczár Katalin

 

Győrből három hónapos korában került Maglódra 1974-ban. Édesanyja a helyi iskolában orosz-történelem szakos tanár, édesapja körzeti orvos. Az általános iskolát Maglódon fejezte be, majd a budapesti Radnóti Gimnáziumba került 1988-ban. Jeles eredménnyel érettségizett 1992-ben. Még ebben az évben felvételt nyert a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre és tanulmányait 1998-ban fejezte be "summa cum laude" eredménnyel. 1998-2000 között a SOTE Háziorvosi Tanszéken dolgozott rezidensként. 2000 decemberében eredményes lincence vizsgát tett. 2001. január 1-től

édesapja mellett dolgozik házi-szakorvosjelöltként a maglódi praxisban. Szakdolgozatában a maglódi pollen-betegségek etiológiáját dolgozta fel. 2003-tól háziorvostanból jelesre vizsgázik és átveszi a praxis vezetését. Édesapja alkalmazottként dolgozik tovább a Bt-ben

Minden szülő álma, hogy gyermekének adhassa át a stafétabotot. Erre a jeles eseményre 2003 március 1-én került sor.

Pályakezdő orvosaink

A Maglód újságban 1999. nyarán új sorozatot indítottunk, amelyben sikeres maglódi fiatalokról számoltunk be. Ezek a fiatalok gyermekkorukat, diákéveiket a maglódi iskolában töltötték. A későbbi teljesítményeiket az alma mater alapozta meg. Most, illetve a következő számban két fiatal hölgyet mutatunk be, akik az orvosi pályát választották és Maglódon dolgoznak. Közös bennük, hogy mindkettőjük édesanyja évtizedek óta a maglódi iskola pedagógusa. A két orvosnő a Budapesti Semmelweis Orvostudományai Egyetemen (SOTE) végezte el tanulmányait.

Dr. Móczár Katalin

 

1974. július 3-án született Győrben. Három hónapos volt, amikor szüleivel Maglódra érkezett. Édesanyja a helyi iskolában tanárként, édesapja körzeti orvosként kezdte el pályakezdő munkáját Maglód-nyaralón. Gyermekkorát, iskoláit Maglódon töltötte és korán kapcsolatban került a rendelőben megforduló betegekkel. Első kérdésem is ezzel kapcsolatos.

- Édesapádnak köszönhetően lettél orvos? 

- Lassan érlelődött bennem, hogy az orvosi pályát választom. Ennek a csodálatos hivatásnak számtalanszor tapasztaltam az árnyoldalát is, amikor bizonyos esetekben indokolatlanul bántották édesapámat.

Szüleim részéről soha nem tapasztaltam, hogy befolyásoltak volna a döntésemben, viszont idejekorán az asztalomra tették az emberi testtel és lélekkel kapcsolatos könyveket. A hátteret biztosították nekem, hogy sikeresen elvégezhessem az egyetemet.

- Beszélj tanulmányaidról!

-Maglódon jártam óvodába és iskolába. Nagyon szerettem a diáktársaimat, sajnos szétsodort bennünket az élet. A Radnóti gimnáziumban érettségiztem és itt határoztam el, hogy az orvosi hivatást választom. Érettségi után rögtön felvettek a SOTE-re. Orvos avatásomra 1998-ban került sor és "summa cum laude" eredménnyel végeztem. Ezután két évig a SOTE Háziorvosi Tanszékén voltam rezidens orvos, majd 2000. decemberben a szakorvosi licence vizsgát is eredményesen megszereztem. 

- Miért lettél háziorvos?

- Sokáig vonzott a klinikák és kórházak világa. Nagyon sok negatív hatás érte a szakmát az elmúlt évtizedekben. Minden átalakulóban van, nehezen látni a megoldást. A háziorvosi rendszerben viszont történtek pozitív előrehaladások, mint pl. a privatizáció. Nagyobb ma a mozgástere a háziorvosnak, mint egy kórházi kezdőorvosnak. Ha valakit tényleg szívből érdekel a szakma, bármit elérhet, akár egyetemi oktató is lehet háziorvosként.

- Sokan megkérdezhetik Tőled, hogy édesapád árnyéka nem zavar-e a kibontakozásban, hiszen évtizedek óta praktizál Maglódon és a politikai élet ismert szereplője?

- Nem hiszem, hogy nekem is az Ő életútját kellene végig járnom. Bár fáradhatatlan lelkesedése Maglódért engem is nagyon megfogott. Gyermekkorom meglehetősen mozgalmas volt. Nekem most a legfontosabb feladatom, hogy a rám bízott és átadott stafétabotot tovább vigyem. Szakmailag fejlődjek és saját magamat adjam, megtaláljam az alaphangot a maglódi betegekkel, akiket nagyon tisztelek. Ebben a kérdésben van mit tanulnom édesapámtól. Szakdolgozatomat az egyetemen a maglódi lakosság pollen okozta allergiás megbetegedéseiről írtam. Alaposan beástam magam a témába, így nem ismeretlen számomra a maglódi praxis. Nagyon fontosnak tartom, hogy Maglódon minden orvos számítógépen dolgozik. Ez a jövő! Rengeteg időt lehet megtakarítani az adminisztráció csökkentésével, ugyanakkor lehetőség nyílik a betegségek okainak kutatására is. A háziorvosi szakvizsga után az íriszdiagnosztikát is szeretném elsajátítani. A szem a lélek tükre! Pontosabban a szem íriszéből sok mindent le lehet olvasni. Meg lehet előzni bizonyos betegségeket mielőtt kialakulna.

- Befejezésül magánéletedről kérdezlek.

- Még nem vagyok férjnél. Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni, kertészkedni és utazni.
(Szerkesztő megjegyzése: 2001. augusztus 25-én házasságot kötött dr. Atkári Bencével, aki - jelenleg - szakorvosként dolgozik az Uzsoki Kórház Sebészeti Osztályán. 2005. augusztus 1-én megszületett kisfiúk, Atkári Benjamin).

- Kívánom neked, hogy érezd jól magad Maglódon. Sok sikert kívánok a munkádhoz.

- Köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra.

SOTE-én végzett 1998-ban "summa cum laude" eredménnyel Kozma Andi írnoknő és Katalin doktornő dr. Móczár Katalin házi-szakorvosjelöltként  2001 január 02-től  és dr. Schmelcz Anita. Ismerkedés a praxissal
A számítógépes adatszolgáltatás gyors eligazodást jelent közös munkájukban A heti rendelést megosztották egymás közt
"A beteg lelkek gyógyítója a szavak!" és a mosoly

Dr. Móczár Katalin
(Győr, 1974. július 3-án)
(Életképek dióhéjban)

Dr. Móczár Laci bácsi mikroszkópjánál A maglódi iskolában  Ismerkedés a tudománnyal felső és alsó fokon Kéthalmi határban 
Leletmentés folyik a Király-dombon Belőlem aztán régész nem lesz!!! Kati ismerkedik Laci bácsi mikroszkópjával Kati rajza  VIII-os korából.  Így látta apját házépítéskor, 1986-ban. Rőzsehordó anyóka
Kati anatómiai vizsgára készül Szantorinin, 1998-ban a kaldera szélén: Bence és Kati Szakdolgozat Esküvő, 2001. augusztus 25-én, Budapesten
1kati2005.JPG (968870 bytes) 2Kati2005.JPG (1048077 bytes)
A team 2005 június Stáb